GLP Groep 4

donderdag 17 februari 2022

Deze periode was ons thema: we zijn wat we eten.

We eten iedere dag….maar weten we ook wat er in ons eten zit? Wat maakt eten gezond? Bestaat “ongezond” eten…wat is dan ongezond?

  • we hebben etiketten bestudeerd;
  • we kennen nu de volgende woorden: koolhydraten ( waarvan suikers), vetten, eiwitten, zuivel, groenten en fruit;
  • we kunnen producten ordenen die bij deze woorden horen;
  • we hebben geleerd over ” de Schijf van vijf” en weten dat dat daar nu ook water bij hoort.

Groenten en fruit: we bestuderen en tekenen de onderdelen van een plant. We hebben de volgende woorden geleerd:

  • stengel, blad, nerf, kroonblad, wortels, stamper en meeldraden;
  • een vrucht groeit uit het vruchtbeginsel van een bloempje (aardbei-plant).

Peulvruchten en vleesvervangers: we weten wat “vegetarisch eten” is en waarom mensen liever geen vlees eten.

Maar als je geen vlees eet, wat dan wel? We weten dat we “eiwit” nodig hebben (ei, kaas en andere melkproducten, peulvruchten)

  • we hebben bonen gepoot, die nu al flink groeien.

Onze smaak: we proeven met (1) onze ogen (2) onze neus (3) onze mond. Ons geheugen weet al hoe een aardbei eruit ziet, ruikt en smaakt, dus herkennen we meteen wat we proeven.

We kennen de volgende smaken:

  • zoet, zuur, zout, bitter en umami.

We hebben geleerd dat een melkgebit 24 tanden en kiezen heeft en een volwassen gebit 32.

  • we hebben met spiegeltjes goed in de mond gekeken;
  • we hebben ons gebit getekend;
  • we knutselen een “kunstgebit” met pet-flesjes (papier maché)

In de vroege tijd aten de mensen heel anders dan wij nu. Welk familierecept is favoriet in jou familie? We maken een receptenboek met de hele klas.

Volgende week ronden we dit thema af. We gaan pizza bakken en soep maken!!

Delen via